Boala gură-mână-picior (GMP) este o infecție virală care se manifestă prin apariția de leziuni la nivelul gurii, mâinilor și picioarelor. Este cauzată de virusul Coxsackie A16 și este mai frecventă la copii. Această boală este contagioasă și se poate răspândi prin contact direct sau prin atingerea obiectelor contaminate.
Simptomatologie întâlnită în boala gură-mână-picior
Simptomele GMP includ febra, dureri în gât, leziuni dureroase la nivelul gurii, mâinilor și picioarelor, precum și umflături și roșeață. Leziunile bucale pot să provoace durere, ulcerații și iritații iar leziunile de pe mâini și picioare pot fi similare cu cele ale unei ințepături de țânțar. În cazurile severe pot apărea și complicații precum infecții ale urechii sau ale plamanilor.
Complicații
Complicațiile bolii gură-mână-picior nu sunt frecvente dar pot să includă:
- Meningită virala sau “aseptică” se poate produce din cauza bolii GMP, insă rar. Provoaca febră, cefalee, redoare de ceafă sau durere de spate și poate fi necesar ca persoana infectată să fie spitalizată pentru cateva zile;
- Encefalită (inflamația creierului) sau paralizia similară cu cea din poliomielita; aceste complicații sunt și mai rare;
- Căderea unghiilor de la degetele de la mâini și de la picioare, se produce în decurs de câteva săptămâni de la boală, fără însă să se cunoască cu exactitate dacă se datorează bolii în sine. Pierderea este temporară și unghiile cresc la loc fără vreun tratament medicamentos.
Ce este de făcut cand suspectez această boală?
Diagnosticul bolii gură-mână-picior (GMP) se poate face prin examinarea clinică și poate fi confirmat prin teste de laborator. Tratamentul este simptomatic și poate include analgezice și antiinflamatoare pentru a ameliora durerea și febra. În general, boala este auto-limitantă și se rezolvă în câteva săptămâni. În cazuri rare, pot fi necesare antibiotice pentru a preveni complicații dar medicația trebuie dată doar la recomandarea medicului specialist pediatru sau ORList.
Este important ca pacienții să evite contactul cu alte persoane și să se spele pe mâini frecvent pentru a preveni răspândirea infecției. În cazul în care aveți simptome suspecte, vă recomand să consultați un medic specialist pediatru sau ORL, pentru un diagnostic și tratament adecvat.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)