Fie că se folosesc căști in-ear sau over-ear, căștile audio folosite incorect, la un volum prea mare, pot provoca daune auditive – același lucru este valabil și pentru expunerea la orice zgomot puternic pe perioade lungi de timp (ex. zgomotele din fabrici).
În medie, o persoana are la naștere cca. 16.000 de celule ciliate (asemenea unor perișori). Acestea acționează ca receptori senzoriali, transformând vibrațiile sonore în impulsuri nervoase electrice. Concret, ele îi permit creierului să detecteze sunetul.
Expunerea repetată la zgomote puternice, peste 80 decibeli, poate deteriora atât aceste celulele cât și membrane, nervi sau alte părți componente ale urechii, afectând iremediabil auzul.
SIMPTOMELE AFECTĂRII AUZULUI
◉Tinitus (țiuitul persistent la nivelul uneia sau a ambelor urechi);
◉Tendința de a-i pune pe cei cu care vorbești să repete frazele;
◉Imposibilitatea de a auzi clar ce se vorbește în jur.
Dacă manifești aceste simptome, sau prezinți semne mai îngrijorătoare de pierdere a auzului, cea mai bună modalitate de a afla în ce stare se află urechile tale este să faci un test de auz la medicul specialist ORL.
Prin urmare, trebuie să rețineți următoarele informații:
◉Evitați spațiile în care zgomotul este mult prea mare;
◉Nu căștile cauzează pierderea auzului ci folosirea acestora pe perioade mari de timp, la un volum prea mare;
◉Alegeți o pereche de căști de calitate, over-ear (peste ureche) în detrimentul celor in-ear (intraauriculare), deoarece cele over-ear sunt mai blânde cu urechea internă, iar sunetul nu pătrunde direct în canalul urechii;
◉Uneori, din cauza zgomotului dintr-o încăpere, vom avea tendința de a da volumul mai mare. Încearcă să limitezi menținerea unui volum ridicat pe o perioadă lungă de timp;
(Veți fi redirecționați pe Facebook)