Prima vizită la medicul specialist ORL poate fi stresantă, mai ales dacă sunteți deja îngrijorat de sănătatea dumneavoastră. Cu toate acestea, puteți sta liniștit pentru că nu aveți de ce să vă temeți. Mai jos veți găsi o scurtă descriere a ceea ce vă puteți aștepta de la prima dumneavoastră consultație ORL și cum să vă pregătiți.
Pentru început, medicul specialist va întocmi un istoric medical cu afecțiunile de care suferiți, eventual cu afecțiunile pe care le-ați avut în trecut, mai ales dacă implică zonele de interes ORL dar și întrebari despre regimul de viață (consum de tutun, alcool, cafea, sau droguri). Un lucru important pe care ar trebui să-l faceți este sa aduceți cu dumneavoastră este o listă cu medicamentele pe care le luați în prezent. Această listă ar trebui să includă nu doar medicamentele prescrise, ci și toate medicamentele și suplimentele eliberate fără rețetă. S-ar putea să nu vă fie ușor să vă amintiți acest lucru atunci când stați în cabinetul specialistului, dar va fi ușor să faceți lista atunci când stați acasă. Includeți cantitatea de dozaj și frecvența. Va fi de ajutor dacă veți reuși să enumerați simptomele pe care le-ați avut, inclusiv perioada când acestea au început.
LA CE TREBUIE SA VĂ ASTEPTAȚI DE LA EXAMINAREA ORL
În funcție de motivul vizitei, medicul specialist ORL va efectua un examen la nivelul zonelor de interes ce pot include urechile, nasul sau gâtul, prin palpare sau cu ajutorul instrumentarului clasic – otoscop, specul nazal, apăsător de limbă, iar dacă situația o impune, se va folosi de instrumente suplimentare ca microscopul, endoscopul rigid sau cel flexibil (fibroscop), audiometrul sau timpanometrul. În plus, există situații când vi se pot recomanda să efectuați investigații de laborator – analize sânge, sau investigații radiologice – computer tomografie (C.T.), R.M.N. sau radiografii clasice.
Folosind aceste mijloace suplimentare de examinare, crește semnificativ acuratețea în stabilirea diagnosticului dumneavoastră.
Examenul ORL poate provoca uneori un disconfort din cauza instrumentelor – aici vorbim de endoscopia nazală sau laringiană cu endoscopul rigid sau cel flexibil. Acesta are în componență o tijă rigidă sau flexibilă, o cameră și o sursă de lumină ce permit vizualizarea tuturor elementelor anatomice pe un ecran. În orice moment înainte sau în timpul vizitei la ORL, nu vă fie teamă să puneți întrebări. Sunteți cel mai important avocat al sănătății dumneavoastră iar dacă medicul specialist folosește termeni pe care nu îi înțelegeți, cereți detalii suplimentare.
CÂND TREBUIE SA CONSULTAȚI MEDICUL SPECIALIST ORL
◉Probleme ale urechii – deficiențe de auz, infecții otice, tulburări de echilibru sau vertij, tinitus (țiuit în urechi), otalgii (dureri ale urechilor) sau leziuni
◉Probleme ale nasului – congestii nazale, rinite alergice sau inflamatorii, rinosinuzite, rinoree persistentă, tulburări de miros, sângerari nazale dese, vegetații adenoide (polipi)
◉Probleme ale gâtului – inflamații ale amigdalelor, dificultăți la înghițire, răgușeală sau alte afecțiuni legate de căile respiratorii.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)