Fibroscopia nazo-faringo-laringiană, numită și endoscopie flexibilă, este o investigație medicală non-invazivă, utilizată frecvent in cabinetul ORL pentru examinarea foselor nazale, rinofaringelui, faringelui și laringelui. Aceasta se face cu ajutorul fibroscopului – dispozitiv format dintr-o sondă flexibilă cu o grosime cuprinsă intre 2.5 mm si 4 mm, cuplată la o cameră și o sursă de lumină puternică. Camera înregistrează și transmite în timp real imaginile pe un monitor, facilitând astfel diagnosticarea corectă a problemelor din sfera ORL.
Când efectuăm acest tip de investigație?
Fibroscopia este o investigație paraclinică nedureroasă, la care medicul ORList apelează în momentul în care examinarea cu instrumentarul clasic nu oferă detalii suficiente despre problema cu care pacientul s-a prezentat la cabinet sau dacă este necesară o evaluare pre sau post operatorie.
Apelăm la examinarea fibroscopică în următoarele cazuri:
- obstrucție nazală;
- tulburări ale mirosului;
- rinoree (secreții) anterioară și/sau posterioară persistentă;
- deviație de sept;
- sforăit;
- apnee în timpul somnului;
- epistaxis (evidențiază sediul sângerărilor);
- vegetații adenoide (evidențiază foarte bine gradul de ocupare a cavumului nazal);
- corpi străini în nas sau gât;
- dificultăți sau dureri la înghițire;
- disfonie persistentă;
- senzație de lipsă de aer sau respirație dificilă;
- tumefacții la nivelul gâtului;
- formațiuni tumorale nazale, faringiene sau laringiene
Despre examinarea cu fibroscopul
După ce pacientului îi sunt explicate etapele, se introduce sonda fibroscopului în fiecare fosă nazală, avansând mai apoi către rinofaringe, orofaringe, hipofaringe și până la nivelul laringelui. Pe durata examinării, pacientul va trebui să respire relaxat prin nas. În funcție de zona care se examinează, este posibil să vi se ceară să spuneți cu voce tare unele cuvinte sau litere („e”, „i” etc.) pentru vizualizarea dinamicii corzilor vocale. Vi se poate cere să vă umflați obrajii.
Procedura durează, de obicei, doar câteva minute și poate fi efectuată cu sau fără anestezie locală. În cazul în care se folosește anestezic, este recomandat sa evitați mancarea până la dispariția anesteziei – unele persoane pot prezenta anxietate deoarece au senzația că nu pot respira sau înghiți.
Endoscopia flexibilă nu prezintă riscuri, este rapidă și se poate repeta ori de câte ori este nevoie, fiind o manoperă neiradiantă și nedureroasă. Se poate efectua atât la adult cât și la copil, fără o pregătire în prealabil.
Întrebări frecvente
Sunt treaz în timpul procedurii?
Da.
Pot să conduc după examinare?
Da.
Cât timp durează?
Investigarea cu fibroscopul nu durează mai mult de cateva minute.
Voi avea nevoie de vreun medicament?
Sonda fibroscopului este acoperită cu un lubrifiant pe bază de apă, care permite alunecarea mai ușoră prin zonele înguste. Se poate folosi un anestezic local și/sau un spray decongestionant.
Voi simți fibroscopul?
De obicei, veți simți cum sonda acestuia alunecă în interior. Unele persoane au o sensibilitate crescută și vor percepe un ușor disconfort. Este posibil să simțiți sonda flexibilă chiar dacă se folosește un spray anestezic.
Voi putea să văd ce se întâmplă?
Da. Deasemenea, la cerere, veți primi înregistrarea video pe suport digital (stick USB sau CD).
Pot să mănânc și să beau înainte de procedură?
Da. Totuși, persoanele cu reflex de vomă exagerat ar trebui sa evite să mănânce cu cel puțin o ora înainte de investigație.
Pot să mănânc și să beau după procedură?
Da. Dacă s-a folosit un spray anestezic, este recomandat să asteptați aproximativ 20 de minute sau până când efectul acestuia trece.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)