Știai că respirația orală (pe gură) este una anormală, patologică și poate afecta atât copiii cât și adulții?
Chiar dacă la prima vedere poate părea ceva neimportant, respiraţia orală determină la copii o serie de efecte ce nu trebuiesc ignorate:
- Modificări ale structurii faciale – modificări la nivelul maxilarelor și feței (pomeți înfundați, mandibulă mică cu aspect alungit etc.) și a dinților (acestia vor fi înghesuiți și cu risc crescut de carii);
- Modificări de miros și gust;
- Apariția sforăitului sau a apneei în somn – copiii nu se vor odihni suficient, pot avea dureri de cap frecvente etc.;
- Afectarea sistemul imunitar – în timpul inspirului, aerul este filtrat, încălzit și umidificat în cavitatea nazală;
- Tulburări de comportament: iritabilitate, atenţie diminuată și lipsă de concentrare la școală datorate oboselii (somn insuficient).
Ce îi determină pe copii să respire pe nas?
◉ Una din cele mai frecvente cauze este rinita alergică netratată la timp sau tratată incorect, fără îndrumarea unui medic specialist.
◉ O a 2-a cauză frecventă este apariția secrețiilor nazale din timpul răcelilor multiple și prelungite, secreții ce nu sunt eliminate și care obsturează căile nazale, copiii încercând să suplinească procesul fiziologic de respirație pe nas, respirând pe gură.
◉ Vegetațiile adenoide la care gradul de obstrucție nazală depășește 70% din cavum.
Medicul specialist O.R.L. este cel care poate stabili un plan de tratament corect pentru copilul tău. Uneori, pot exista mai multe cauze, de aceea este importantă diagnosticarea corectă.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)