Rinita sau inflamația mucoasei nazale este o afecțiune comună întâlnită la femeile însărcinate. Cauza exactă a apariției acestei afecțiuni nu este cunoscută dar se crede că este legată de schimbările hormonale care apar în timpul sarcinii și poate fi agravată de alte simptome specifice cum ar fi congestia nazală sau alergiile.
Aceasta afecțiune poate apărea în orice moment al sarcinii, dar este mai frecventă în primul și al doilea trimestru.
Rinita de sarcină este deranjantă, neplăcută și poate afecta calitatea somnului dar este important să știe că aceasta nu este periculoasă pentru mamă sau pentru copilul în curs de dezvoltare.
Printre simptomele întâlnite în rinita de sarcină, se regăsesc: congestie nazală, strănut, sforăit, mâncărime și durere la nivelul nasului. În unele cazuri, rinita poate fi însoțită de simptome precum durere de cap, oboseală sau dificultate de a respira prin nas.
Important de știut
Este important să te adresezi medicului în cazul în care simptomele rinitei sunt severe sau persistente sau dacă există alte semne îngrijorătoare.
Tratamentul în rinita de sarcină este limitat și nu trebuie administrat fară a discuta înainte cu medicul specialist. Acesta constă în administrarea de spray-uri cu apă de mare și folosirea de umidificatoare în încăperile în care dormi pentru a reduce din simptome. În cazurile severe, medicul poate recomanda utilizarea de corticosteroizi nazali.
Evită automedicația și nu folosi decongestionante nazale deoarece acestea nu sunt recomandate în timpul sarcinii.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)