CE ESTE TINITUSUL ȘI DE CE APARE?
Tinitusul reprezintă un simptom al suferinței urechii interne și se caracterizează printr-un țiuit/zgomot perceput doar de către persoana suferindă, fără a avea o proveniență externă.
De multe ori aceste zgomote sunt intermitente, dar pot avea și caracter permanent, lucru care îl determină pe pacient să apeleze la un medic specialist.
CARE SUNT CAUZELE TINITUSULUI?
Cele mai frecvente cauze ale tinitusului sunt reprezentate de:
◉ Pierderea auzului ca urmare a înaintării în vârstă. Odată cu vârsta (peste 65 de ani) se reduc numărul fibrelor nervoase de la nivelul urechilor, determinând probleme de auz asociate frecvent cu tinitusul;
◉ Expunerea pe termen lung la zgomote puternice – ex: muncitorii din construcție, muzicienii. Uneori, participarea la un concert unde sunetul este foarte puternic poate determina tinitus pentru o perioada scurtă de timp;
◉ Afecțiunile temporomandibulare care produc dureri cronice la nivelul maxilarului și capului;
◉ Tumorile de la nivelul urechii sau de pe nervul auditiv – precum neurinomul de nerv acustic;
◉ Acumularea excesivă de ceară la nivelul canalului auditiv;
◉ Afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau hipercolesterolemia.
CE ESTE DE FĂCUT?
În scopul identificării cauzei exacte a tinitusului, medicul specialist ORL va examina cu atenție urechea și va efectua un test auditiv. În plus, ar putea fi necesare investigații suplimentare precum CT, RMN sau teste de laborator.
În cazul în care tinitusul este însoțit de simptome precum greață, vărsături, amețeală, confuzie, pierderea cunoștinței sau pierderea memoriei, este necesar să mergi de urgență la medic.
(Veți fi redirecționați pe Facebook)